Mina får

Flockarna

Jag köpte mina första ryafår -06, tackorna Tina, Martina, Tichan och Grynet med årslamm. Av dessa är det bara Grynet som saknar avkommor i dagens flock. Tina, gårdens keltacka, har efterlämnat flera väldigt sociala lätthanterliga tacklamm av vilka flera verkar bära svart anlag. Martinas avkommor har en stark modersinstinkt, nästan för stark ibland. Tichan gav aldrig färre än 3 lamm i en kull, ett år fick hon fyra! Hennes avkommor står gärna i maten och äter...

Vintern -10 består flocken av Tina, Hermina, Märta, Ragna, Disa, Tora, Blända, Teodora Tovefia och två årslamm; Sota och Justina samt min bagge Plutten som nu växt till sig och inte längre ser ut som en plutt.

Sommaren -11 dör Tina och jag står utan min keltacka. Plutten har gjort sitt här på gården och nu flyttat vidare. I hans ställe har jag köpt en fin brun bagge från Korssele, Önskepojken som han kallas:) Tillskott till flocken iår är de 3 årslammen Tuva-Li, Mumlan och Hedvig.

Hösten -12 måste jag ta bort Hermina, Ragna och Teodora Tovefia. Kan konstatera att Önskepojken ger lamm med lägre slaktvikt än Plutten, men med finare ull. 
Efter många års sneglande så köper jag in 4 fjällnästackor.

Då de inköpta fåren har MV0-status så då får jag automatisk det också. Fåren ska provtas och ser allt bra ut påbörjar jag klättringen upp till MV-fri igen.

2014 innehar gården nu 3 flockar - mina ryatackor Sota, Tora, Mumlan och Tuva-Li; helsingarna Alma, Graa, Yrsa, Bella, Amanda och årslammen Gnistra, Bjarka, Lilla Hjärtat och Auna med baggarna Igge, Isse och Grim; samt fjällbaggen Njunjes och hans damer Akka, Skarja, Vajsa, Nammatj, Sielma och Piela.

Säsongen -14 tappar jag en av de äldsta helsingetackorna, Graa till min stora förtvivlan. Graa som var född -04 och dotter till foundern Gosan, den keligaste av helsingarna, hon som alltid kom fram och lugnt stod kvar. Glad att jag har kvar hennes dotter samt son.
Även fjällbaggen Njunjes gick till de sälla gräsängarna, stel av ålder och hade tappat tänder.

Inför säsongen 2015 så är det bara ryorna Sota och Tora kvar. I helsingehägnet bor baggarna Grim, Isse och Gråe samt överblivne Bodvar. Här bor också tackorna Alma, som är pensionär nu, Yrsa, Bella, Amanda, Lilla Hjärtat, Bjarka, Gnistra, Auna samt de obetäckta årstacklammen Asela och Gjorda. I fjällnäsavdelningen finns Pårte, Snjufnjutis, Akka, Vajsa, Nammatj, Piela, Sielma, Skarja och ett obetäckt årstacklamm.

Fåren är bokförda i Elitlamm och har MV3 efter höstens provtagning.
Sota med sitt bagglamm 2011. I bakgrunden Ragna som nyfiket undrar vad som står på.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.06 | 11:50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

...
04.03 | 09:55

Hej!
Går det att köpa ägg från blå anka av dig?
Mvh Bengt

...
23.01 | 20:16

Hej! Kan inte se att du svarar på några kommentarermen jag försöker ändå!
Söker avelsägg svensk Blå anka, säljer du?
Mvh Torunn

...
09.07 | 11:39

Hej!
Jag önskar köpa avelsägg för kläckning av blå anka. Finns det möjlighet att ni säljer?

...
Du gillar den här sidan