Våra ankor

I juli -08 med den första lantrastransporten kom 6 osorterade ungdjur av rasen Svensk Blå Anka upp till mig, 2 svarta, 3 grå och 1 vit. Med stor spänning väntade jagpå könsmognaden för att se hur många som blev honor och fasade för att jag skulle måsta slakta bort majoriteten om det blev hanar. I November stod det klart att det var 3 av varje kön; Stål-Kalle, Magica de Hex, Kajsa, Farbror Joakim och Farmor Anka (slaktade och åt upp en herre). Ankorna bodde första vintern i anslutning till fårstallet men efter en attack av ett hunddjur då ett lamm blivit ihjälbitet inne i fårhuset flyttade jag ankorna in i växthuset där de delades in i par. Andrikar kan vara ganska hårdhänta med sina damer om konkurrensen är för stor...

Hösten -09 ökade jag på flocken med 4 könsmogna honor, 2 grå, 1 svart samt 1 vit som dog direkt efter transporten hit. Farmor Anka hade under våren i växthuset ruvat fram en liten älling - Anke som nu vuxit sig stor och ståtlig. Ljust pärlgrå regerar han flocken. Samma sommar plockade jag ned en äldre timrad lada och satte upp på tomten som fågelhus och där fick de flytta in.

Då ruvningar nu sommaren -10 misslyckats kläckte jag fram i kläckare 4 små svarta ällingar varav 3 förolyckats men 1 svart ung dam, Anki, har berikat flocken.

Under vintern tynade Anki bort. Jag vet inte hur det är för andra men hos mig har de svarta varit svagare. Med tre hanar så var det ett fasligt väsen och när jag plockade bort Stål-Kalle så blev det lungt. Nästan alla honor har ruvat nu under sommaren -11, men det har inte velat sig. Trots att jag tycker de legat hela tiden så har det inte blivit några små. Bl a så har skatorna lyckats tagit sig in en sväng och stal kläckfärdiga ägg under Farmor Anka. Fick fram 2 ällingar i kläckaren inne som hon omedelbart adopterade, en vit med lite pärlgrått och en grå. Båda dessa har till min stora glädje visat sig vara honor och jag har i vinter följdaktligen 6 honor och 2 hanar :)

Jag håller genbank 6527 på mina svenska blå ankor.
Ankorna i badtagen i lilla baljan inne i hägnet

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Magnus | Svar 21.04.2017 22.45

Hej vi har genbank och indrar om ni kan avara en ank hona till min ensamme ankdrake ?
Mvh Magnus.

Christina Klöver | Svar 25.12.2015 20.49

Är liten sugna på blåankor

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.06 | 11:50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

...
04.03 | 09:55

Hej!
Går det att köpa ägg från blå anka av dig?
Mvh Bengt

...
23.01 | 20:16

Hej! Kan inte se att du svarar på några kommentarermen jag försöker ändå!
Söker avelsägg svensk Blå anka, säljer du?
Mvh Torunn

...
09.07 | 11:39

Hej!
Jag önskar köpa avelsägg för kläckning av blå anka. Finns det möjlighet att ni säljer?

...
Du gillar den här sidan