Gammelsvensk dvärg

När jag byggde fågelladan var min tanke att jag skulle ha tre avdelningar - hedemorahöns, svensk blå anka samt gäss. Under processen då vi läste om alla de gamla raserna tittade mina barn i hönsböckerna och föll direkt för de gammelsvenska dvärgarna. Jag sa att de nog inte gick att få tag på här uppe, men döm om min förvåning och barnens förtjusning när vi skulle hämta gotlandskaniner utanför Sorsele och där fanns en flock gammelsvenska dvärgar till salu! Det blev ett andra besök där och flocken följde med oss hem.

Mina dvärgar är totalt ruvgalna! De ligger, om jag inte passar mig, alla hönor på samma ägg i samma rede oavsett hur trångt det blir. Anblicken av en höna som ruvar kan få en annan att överge sina egna ägg och söka sig dit. Men sen är kycklingarna allas kära bekymmer, även tupparna deltar i skydd och uppfostran av de små - som vid kläckningen och nån vecka frammåt enkelt tar sig ut genom kycklingnätets maskor.

De är mindre förtjusta i matrester och ogillar kylan. I vintras vägrade de konsekvent gå ut så länge snön låg (vilket är många månader!). I år har de dock fortsatt vara ute trots att snö redan fallit vilket bådar gott inför vintern som kommer.

Sommaren 2011 måste gå till historien som den mest otursförföljda när det gäller dvärgarna. Trots att flera kullar kläckts finns det inte nån kyckling levande. Har inte ens hittat några döda kycklingar men sen en fullständigt orädd liten vessla pratat med mellandottern så förstår jag varför...

Sista augusti kläcktes emellertid en ny kull och ur den kom 3 hönor och 1 tupp. Vintern 2011 består flocken av 3 tuppar och 8 hönor.

Mina dvärgar börjar bli till åren, det är sparsamt med äggläggning, kläckbarheten är dålig och vårvintern 2014 finns bara 2 tuppar och 2 hönor kvar.

Jag hade genbank på gammelsvenska dvärgar men gjorde mig av med dem under försommaren 2014 till förmån för en annan ras.
2 damer ute och spatserar i jakten på godsaker att sprätta fram

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Marie Kax | Svar 10.06.2019 11.50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.06 | 11:50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

...
04.03 | 09:55

Hej!
Går det att köpa ägg från blå anka av dig?
Mvh Bengt

...
23.01 | 20:16

Hej! Kan inte se att du svarar på några kommentarermen jag försöker ändå!
Söker avelsägg svensk Blå anka, säljer du?
Mvh Torunn

...
09.07 | 11:39

Hej!
Jag önskar köpa avelsägg för kläckning av blå anka. Finns det möjlighet att ni säljer?

...
Du gillar den här sidan