Historik

En ras som sannolikt kom till vårt land via Svenska Ostindiska Kompaniet under första delen av 1800-talet och kallades då "Det tama Bankivahönset" av de svenska zoologerna Holmgren och Widegren. De äldsta och mest opåverkade stammarna av rasen svensk dvärghöna har slagits samman till gammelsvensk dvärghöna.
Ursprunget till dagens genbank utgjordes av en flock som spårades upp av Bertil Harrisson 1958 hos H. Nilsson i Vimmerby. Sedan dess har rasen hållits på bl.a. jägarskolan Öster Marma i Sörmland för att kläcka fasanägg.
Dagens gammalsvenska dvärgar kan delas in i tre linjer med tanke på hur de hållits och spridits. En linje hölls av "fågeldoktorn i Finnspång" Gunnar Larsson, den andra i Toretorp i Sörmland och den tredje i Askim utanför Göteborg. Dessa "små bruna" omhuldades särskilt av Nils Dahlbeck.

En tupp väger 0,6-1,0 kg och en höna 0,5-0,8 kg, kroppen är kort och av kraftig typ med reslig hållning. Benen är glatta, blågrå, av normallängd och de har fyra tår. Näbben är hornfärgad och öronskivorna rödfärgade med mer eller mindre vitt inslag. De har en enkel kam och fjäderdräkten är viltfärgad.

De är liksom lantraser i allmänhet, härdiga i sin uppkomstmiljö och motståndskraftiga mot vanliga hönssjukdomar. Vanligen värper en höna som inte ruvat ca 100 ägg per år, på runt 35 g styck som är benvita till svagt brunaktiga/beiga. De har en utpräglad ruvlust där så gott som alla hönor ruvar.

Gå in på Svenska Lanthönsklubbens sida www.kackel.se och läs mer.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.06 | 11:50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

...
04.03 | 09:55

Hej!
Går det att köpa ägg från blå anka av dig?
Mvh Bengt

...
23.01 | 20:16

Hej! Kan inte se att du svarar på några kommentarermen jag försöker ändå!
Söker avelsägg svensk Blå anka, säljer du?
Mvh Torunn

...
09.07 | 11:39

Hej!
Jag önskar köpa avelsägg för kläckning av blå anka. Finns det möjlighet att ni säljer?

...
Du gillar den här sidan