Nytt på farmen

22 januari -15

Sitter här med ett nytt år framför mig. Fåren är betäckta redan i november och jag hoppas på ulltussar till Påsk. Samt på en hophållen lamning iår istället för fjolårets uothärdligt utdragna. Den första tackan lammade 30 mars och den sista 29 juni... Ifjol var också året då jag förlorade två av mina käraste får, tackan Graa och baggen Njunjes. Året då Sielma klev fram som den keligaste tackan nånsin. Hon gillar när man står och kliar öronen på henne, som man gör på en hund!?
Året då det blev honung i överflöd, då ruvningar av gäss och ankor misslyckades, då jag sålde bort mina hedemoror och gammelsvenska dvärgar och istället köpte Bjurholmshöns. 

2015 har börjat sisådär. Bra är att jag gjort årsrapporten för gotlandskaninerna. Mindre roligt var att i veckan komma ut och hitta en död anka i hägnet och en till inne i huset. Jag har haft duvhöksbessök. Hen hade snyggt plockat fjädrarna längs ryggraden och sen börjat mumsa på ena filen. 
Nu ser status för mina ankor ut som så att det är 5 andrikar och 2(!) ankor kvar. Så typiskt. Efter den lilla incidenten så består min flock färgmässigt av 6 vita djur och en grå... En fundering är om de vita syntes sämre mot snön, medan kontrasten till de grå var större och därför den slog två av de grå? 


27 april 2014

Tillslut så har Piela lammat! Även hon fick en bagge, och bara ett lamm. Han är lite rolig dock med ett par bruna fläckar på nacke och skuldra (som bara sitter i ullen och kommer växa bort) samt en svart fläck längst ner på ett bakben som kommer bli kvar. Han är ganska pigg och nyfiken trots att mamman fortfarande är extremt skygg.

Har tillslut fått tummen ur och hivat in två kanindamer till varsin kavaljer och där var det ingen tvekan! Damerna var med på noterna :) Med andra ord bör det bli småniner i slutet av maj.

Den rekordtidiga våren och den ovanligt ihärdiga värmen gör att man lätt glömmer att det faktiskt bara är april än. Det känns liksom som sen maj. Ungarna har redan varit ner på bryggan och blött fötterna och de påstår att det är "jättevarmt". Hmmmm... det tror jag vad jag vill på...

Kunde börjat morgonen på ett bättre sätt. Kom ner tidigt och konstaterade att matrummet innehöll ett antal mindre trevligt luktande bruna pölar... En av hundarna har nog lyckats hitta nåt "smarrigt" att sätta i sig *suck*. Trots rejäl urvädring så sitter som doften kvar, fast antagligen framförallt i min näsa för det är bara jag som känner den. Vad ska det vara bra för?????

10 april 2014

Fjälltussen Piela har satt juver så nu ökar spänningen. Hon är tyvärr den absolut panikslagnaste av damerna, håller alltid ett öga på allt och alla och vänder ALDRIG arslet till. Att jag såg hennes juver berodde på att jag lagt mig ner utanför grindarna bakom foderhäcken och efter ett tag trodde hon nog att jag gått för av misstag så vände hon baken till då hon gick från maten och titta där, vad skådade väl mitt norra öga om inte en liten spänd påse med två spenar på :) Jihoo!

Gässen värper, ankorna likaså och igår när jag stängde in dem kunde jag konstatera att gåsdamerna snott ihop ett snyggt litet rede av halmen i gåshuset, för det måste vara två damer! Båda är iallafall luggslitna i nacken och MYCKET intresserade av de 4 ägg som de samlat medan jag varit borta i helgen. Ingen av barnen är förtjusta i att gå in till gässen, och de ska de inte heller för de kan nypas, speciellt om de känner sig trängda. Även om Sir Vääs pratar högljutt med mig så går han alltid undan och håller avståndet men han har inte samma respekt för barnen.


30 mars 2014

Jag har fått lammmmmmmmmm!!!! Åh härliga värld, att komma ut på morgonen och inse att tackan inte kommer fram när maten serveras utan håller sig kvar i hörnet. Upptäckte i tisdags att hon hade börjat sätta juver så jag har haft ett öga på henne sen dess och idag var det dags :)
Stängde in henne fast det gillade hon inte, for runt lite hysteriskt när hon skiljdes från flocken men sen lugnade hon ner sig. Sen vid lunch så kom det en blåsa och strax efter ett lammet! Ett litet fjällnäsbagglamm på 2,7 kg. Tyckte han såg så liten ut men när jag lyfte honom så konstaterad jag att det är substans i den lilla kroppen. Pigg och på benen snabbt. Fick dock mjölka ur lite och ge honom i flaska innan han fattade galoppen med att äta.

Så skönt, baggen är inte steril, trots sin ålder så är han potent :) Åh vad jag kommer sova gott inatt!

8 mars 2014

Inga små ulltussar än och jag börjar så smått att misströsta 😥 Tankarna mal - är baggen steril? För gammal? Brukar den här rasen ta så lång tid på sig att brunsta? Ryorna har alltid börjat lamma inom en vecka efter första möjliga datum.
Bortsett från de här två tackorna som jag intensivt spanar på så är det nästan två månader kvar tills nästa gäng ska sätta igång... Tålamod är en dygd, eller hur det nu var...

Bina har varit ute på rensningsflygning i slutet av februari. Ingen konstigt med det med tanke på att vi har den konstigaste icke-vintern på mannaminne. Har vi haft en vecka med kallare än -10? Dimman, den grå fuktiga filten som täcker och kväver allt täckte oss från oktober/november till mitten av januari. Det har regnat och töat om vartannat. Idag är den första dagen med solsken iår!!! Vägarna är i stort sett bara, gårdsplanen växlar mellan isgata och barmark, vattenpölarna växer i faslig takt och utgör en reell fara för vattenplaning när man kör. Som grädde på moset blåser det rena rama vårvindarna ute, det är så man blåser baklänges på isen. Ska det var såhär är det lika bra att det blir vår på riktigt nu!

I växthuset är penséerna redo för skolning och dagens solstrålar inspirerade till att ta mig i kragen och gå ut och fota de övervintrade kaninungarna från ifjol. Snart dags att börja para kaninhonorna.
Till min stora förtvivlan har gässen börjat värpa (inte än, det är bara mars!), hedemororna är igång igen och det kommer små ägg i vaktelburen 🙂

23 januari 2014

Efter en längre paus så tänkte jag återuppta sidan igen 

Ullbollarna är sent betäckta iår, har gjort olika grupper med olika baggar. Två damer fick visserligen lite förtur och dejtade redan i slutet på september så där hoppas jag på små ulltussar lagom till Alla Hjärtans Dag. Annars är det 1 december och 21 december som grupperna är ihopsatta så det blir sena lamningar iår. Men då hoppas jag kunna släppa dem raskt på grönbete samt få smyga ut i ljusa vårnätter för att kolla att allt står rätt till. Finns både för och nackdelar med sena betäckningar, lammen kommer måsta växa till längre här hemma, vilket innebär senare slakt och mer utfodring på hösten. Men nu blev det såhär iår 🙂

3 juni 2013

Hoppsan vad tiden flygit iväg, jag har inte skrivit nåt alls på evigheter!

Den första kaninkullen hos Daggkåpa visade sig vara 7 st ungar varav en ynklig föll ifrån rätt omgående. Ungefär en månad senare kom de resterande tre honorna med sina kullar; 5 st hos Mosippa, 7 st hos Jippie och 7 st hos Undis som flyttade hit från Billsta efter parning med vår egen Silver som sålts till Kramfors.

Lamningen är klar sedan slutet av april;  27 st blev det totalt, tyvärr hann två stycken förolyckas i rundbalsgrinden på nåt konstigt vänster innan de kom ut på grönbete. En fjolårstacka har inte lammat och visar inga tecken på att hon skulle lamma heller, men annars har det varit full fart. Hann klippa alla fåren också innan lamning och betessläpp och med tanke på den extrema värmebölja som vi har (inget regn på flera veckor och temperaturer på över 20 grader, uppemot 28 grader i slutet av maj) så känns det väldigt bra med klippta får! Betet växer inget dock. Står helt still och vi behöver regn omgående om inte det här ska bli lite panikartat framöver.
Gräsmattan växer iaf, den verkar inte behöva regn utan gör det på pin kiv tror jag...

Det surrar i kuporna och jag har satt skattlåda på modersamhället :) Draget har varit bra hittills och i värmen har tydligen flertalet arter släppt nektar också!

Min ena anddrake har dött så för säkerhetsskull la jag ägg i kläckaren och jag har nu 5 st tvåveckors ällingar i tvättstugan samt en nykläckt. Dessutom har det börjat picka i ett gåsägg!!! Åh vad jag har hållit tummarna, så nu håller jag både tummar, tår och jag vet inte vad för att det ska bli nån till och att de ska bli stora och starka.

Farmor Anka har ju samlat ägg i sitt rede och jag trodde hon skulle lägga sig. Men, MEN, nån annan hann dit istället - Åsa-Gåsa la tre ägg i Farmor Ankas rede och la sen sig själv däri, så nu har Farmor Anka lagt sig utomhus på en liten ägghög istället. Undrar hur detta ska gå? Sir Vääs vaktar då sin fru och hennes ägg ordentligt, så dit kommer man inte utan rustning!

Räven har hittat till gården på allvar. Haft den här flera nätter då den hoppat runt Daggkåpas betesbur men konstaterat att det är ett låst skafferi. Sen börjat cirkla hönshus och ankhus och då gässen lagt beslag på ankhuset så sover ankorna i hägnet för tillfället så jag var ute en tidig morgon och satte fårelnät runt allt så jag slipper vakna av att jag har Mickel i ankgården... 

Intensiva två veckor väntar, men sen ska det förhoppningsvis lugna sig och all den här rastlösa stressen ge med sig så jag kanske har ro att sitta ner och bara njuta på övre altanen (då kan det vara så här varmt och skönt igen 😀)

9 april 2013

Det känns som att det bokstavligen sprutat ut lamm här den senaste veckan. Började i onsdagsmorgon då det stod 5 lamm och bräkte i fårhuset . Konstaterade snabbt att det var 2 tackor med blodiga arslen och gällde bara att para ihop rätt lamm med rätt tacka vilket gick finfint.
Den ena tackan var Justina, först ut ifjol också, som fått ett svart tacklamm och ett vitt bagglamm - kolugn som mor. Disa däremot var stressad över att ha lammat i flock, samtidigt som en annan tacka lammat. Hon har haft svårt att stå still då hennes tre bagglamm ska försöka dia eftersom hon inte verkar vara helt säker på att det bara är hennes lamm som äter. Har stödmatat dem ett par gånger om dagen och hon har lugnat sig.
Vi var bortbjudna i fredags sen och vad händer då? Jo grannen var tvungen att rycka in och ta hand om inte mindre än 3 tackor som bestämde sig för att lamma innan vi kom hem och sen var jag uppe till 3 på morgonen för att se till att allt gick bra för den fjärde tackan. Både Tora, Märta och ungtackan Mumlan hann knö ur sig sina lamm de 6 timmar vi var borta och sen på natten fick Blända sina två. Det första var stort och tog tid men allt gick bra.
Lite av ett baggår. Hittills 8 baggar och 4 tacklamm... 
Bara tre ryor kvar som ska lamma nu :)

Årets första kaninkull har sett dagens ljus :) Spännande när jag om nån vecka kan se hur många och vilka färger som gömmer sig under ullen!

Åsa-Gåsa har lagt 6 ägg, det första utomhus när det var -20 grader den 22 mars så det vara bara att kassera. Sen efter lite dröjsmål har det kommit 5 ägg till som jag lagt i kläckaren med förhoppningen att de är befruktade (Sir Vääs har då sett ut att gjort sitt jobb). Oroar mig för att det inte kommit fler ägg sen - ska det bli nästan samma fiasko som ifjol???? Hoppas, hoppas och håller tummarna att det ska komma fler ägg som hon kan ruva själv!

27 mars 2013

Har klippt ryorna de senaste dagarna, nätterna är inte lika kalla längre och dagarna bjuder på flera plusgrader (härligt). Dock irriterande då jag aldrig kände att jag lyckades ställa in maskinen så jag fick det där flytet. Några av damerna hade sådär riktigt fet gulorange ull som var nästintill omöjlig att komma under. Sa väl ett fult ord eller två då jag nyss bytt skär för att det skulle gå lekande lätt iår. Men inte då...

Med ett baggsläpp 5 november så är första möjlig lamningsdag IDAG om de skulle gå kort. Fast efter att ha klippt mina stora runda pälstussar kan jag konstatera att ingen av dem, inte en endaste en har något juver att tala om!? Har ju sett baggen fåna sig, och speciellt en tacka, en förstagångare har han varit på lite nu och då. Börjar så smått undra om han blivit impotent eller steril under sommaren?
Alla år hittills har jag sett minst en betäckning samma dag som vi släppt baggen och ofelbart så har varje år åtminstone nån av de tackorna varit först ut med att lamma, på första möjliga utsatta datum. Så också ifjol, då vi hade samma bagge som iår.

I övrigt är det full fart i växthuset och som vanligt till Påsk så växer allt i rekordfart och behöver skolas om samtidigt. Påsk här brukar aldrig vara ledig tid. Jag brukar stå med händerna i jordlådan från tidig morgon till sen kväll eller plutta plant i vild förtvivlan. Påskpynt, sommargardiner eller vårstädning har vi aldrig hört talas om i det här huset. Iår är det inte så hektiskt, men någon städning eller nya gardiner lär det inte bli. Kanske ska se om vi får till lite pynt iaf 🙂

Nä, veckorhandling, plantpluttning och sådd väntar men först det ack så viktiga fm fikat! Och om nu damerna tänkt vänta med lammen så får de gärna ta det efter Påsklovet om jag fick bestämma (haha)

14 mars 2013

Håhåjaja, intet är som väntans tider... Går här och kollar, tittar, bedömer och funderar över mina damer - ser nån misstänkt ut? Men inte än. Blir sena kvällstittar och tidiga morgontittar i väntan på att lammningen ska komma igång.
Av olika orsaker, såna jag inte kunde styra över, så har jag (för att vara jag) rekordtidiga lammningar iår. Av mycket goda skäl brukar jag inte vilja ha lamm förrän i slutet på april och just nu är ett av de skälen väldigt tydligt - KYLAN!
Efter den där upp-och-ner-vända veckan då vi ansattes av massivt töande och +10 grader så har kylan återvänt med full kraft. Tack vare solen så når vi -8 grader ungefär på dagtid men nätterna ligger neremot eller under -30 grader. Huvva! 

Jag föredrar verkligen att kunna dra på jeans och en tjocktröja och kvista ut i den halvljusa natten i slutet av april för att kolla läget i fårhuset istället för att som nu ägna 5 min åt att bylsa på mig som en köttbulle och orientera mig fram i beckmörkret med ögon som tåras av kylan. Dock är det ju tänt nattetid i fårhuset under lammningstider så jag välkomnas av ett varmt sken :)
Har dessutom en utdragen lammningsperiod iår, det lär hålla på till mitten av april. Med tanke på att grästillväxten kommer igång först i juni, eller till midsommar på allvar i värsta fall beroende på våren så vill jag av den anledningen också helst ha lammen först i maj :) De växer så bra då de får gå ut på bete.

Nu dags för en sen fm-runda i fårstallet innan jag ska ta lite fika!

1 mars 2013

Alla årsrapporter gjorda och inskickade. Lyxade på och for på Allmogefårets årsmöte i mitten av februari i Rättvik - en kanontrevlig helg med massor av inspiration och härliga människor. Årets lamningar är snart runt knuten och det är med spänning jag väntar på att se vad som ska ploppa fram iår :) 

Vädermässigt har våren kommit. Det är värsta aprilvädret med en varm hård nordvästan som blåser, snön rasar av taken med gigantiska brak, gårdsplanen är en blöt sörja som, eftersom det ska frysa på nu, lär förvandlas till skridskobanor... Solen värmer och snart kan vi ta altanen i besittning igen! 

4 februari 2013

Har varit lite blidväder förra veckan och vi har passat på efter de tidigare obrutna köldveckorna att gödsla ut lite här och var. Känns härligt att gå in till hedemororna nu när det är så där ljust och fräscht igen och doftar gott av spån :) Tre kaninburar hann vi också med, de övriga står på tur under denna vecka tillsammans med dvärgarna.

Både fredag och igår söndag har vi varit ut med hundarna på skidor - ner över sjön och in i skogen borta vid badplatsen och skoterleden hem. Härliga turer i solsken med nöjda hundar på ca 8 km. Motionsmässigt har ju februari börjat utmärkt!

Genbanksrapporter för gottisarna och dvärgarna är inskickade, hedemororna står på tur denna veckan liksom att jag ska sammanställa och skicka in genbanksansökan för fjällisarna :)

Idag bara några få minusgrader och snö...

29 januari 2013

Tiden har flugit de senaste månaderna och på nåt sätt har det lyckats gå två månader sen jag sist skrev nåt. Iofs har det väl inte hänt så mycket på djurfronten, det är ju viloperiod i alla djurstallar även om hedemororna troget bestämde sig för att december är en fantastisk månad att börja lägga ägg igen(?). Tokfransar :)
Dags att börja rensa och förbereda hemsidan för ett nytt avelsår, nya djurbebisar och några nya raser *humdihumdihumdi*

Vintervädret har varit strålande här, hela julen och januari har bjudit på krispig gnistrande snö, strålande solsken, snöklädda träd och kvittrande fåglar som får livsandarna att sjunga. Som en stor belöning för att vi stod ut under höstens gråa blöta filt som täckte oss (usch).

20 november 2012

Vad tiden går, snart är det första advent! :)

Har flyttat vaktlarna från sitt samboende med dvärgarna till egen kupé inne i växthuset. De verkar sluta lägga ägg då kylan kommer så jag hoppas på detta sätt få fler vaktelägg. De kurrade och pratar som bara vaktlar gör, ett riktigt härligt ljud som väldigt uppenbart betyder "jag trivs oj vad underbart" när jag släppte in dem i deras nya bur (en fd betesbur för kaninerna). Nu blir det +8 grader resten av vintern för dem :)

Har börjat hämta hem torrhö, bygga om och göra plats 😀. Är så mysigt att om morgnar och kvällar gå ut i fårhuset.

Kycklingarna som Vallmo kläckte fram i mitten av september är rekordkeliga! Så fort jag kommer dit rusar de pipande fram och ställer sig vid mina fötter. Utomordentligt enkla att få tag på med andra ord då de förirrat sig på fel ställe eller inte kommer upp för rampen på kvällen. Fyra stycken gulorange och två svarta är det, och såhär långt ser mystiskt nog alla ut som hönor(!). Snövits kyckligar blev två hönor - en svart med silverspräckel runt halsen och en svart med brunspräckel.

18 november 2012

Sådärja, nu är snart alla planerade förändring gjorda för det här året. Varit fullt upp nu på slutet för att fixa det sista och en sväng till (ja egentligen två) sen är jag klar och gården komplett för tillfället. Blir en spännande vinter, vår och sommar :) Återkommer med rapport då allt är klart!

Idag har vi flyttat bikuporna till sitt nya ställe där de står bättre skyddade för vintervindar. Konstaterade att nätet på den ena var trasigt så det får jag fixa imorgon då de lugnat ner sig lite. Måste nog byta botten för att kunna reparera... hmm... Anmält mig till biodlingskurs och den borde börja här när som helst. Ska bli kul :)

Tiken löper så för tillfället sitter hanhundarna på undantag ute i hundhuset sen de börjat vinkla inne (hundhuset har självklart isolering och element). Emellanåt är det ett fasligt liv på gården då vi släpper ut henne, stövaren ylar så man kan bli döv!!!

12 november 2012

Usch! Imorgonbitti går mina 4 ungtackor till slakt de också. Har inte tillräckligt med foder och fodret håller inte den kvalite som behövs så jag var tvungen att ta ett mindre roligt beslut. Hade ju tänkt behålla dem för de är så otroligt keliga och har en fin ull, men bättre att ta beslutet nu än stå utan foder senare i vår. Med tanke på årets sena vår så vet man aldrig vad som väntar till våren heller...

Idag har vi haft efterlängtat solsken :) Visserligen på gröna lägdor och gräsmattor men ändock SOL!

11 november 2012

I onsdags föll ca 12 cm snö och förvandlade världen till en julig plats igen. SÅ vackert! Snön som gnistrade i träden under torsdagen och fredagen, solen som bländade i allt det krispigt vita... sen kom natten mot lördag. Varma vindar, snö som brakade av taket och regn.

Fy vad jag blir väderpåverkad. Riktigt gnisslar tänder nu när leran åter suger i fötterna när jag utfodrar djuren, den snö som finns kvar är slaskig och moddig, luften är rågad med vatten, regnet duggar och mörkret absorberar varje gnutta ljus som vågar sig ut.

Är väl bara att dra på mig en regnjacka och gummistövlarna 😠.  Fåren behöver en ny bal och som vanligt blir jag nog på bättre humör bara jag får komma ut och gosa lite med djuren!

5 November 2012

Fåren är installade och idag kom baggen tillbaka från sin sommarvistelse för att återbekanta sig med damerna. Även iår var Justina den som var gladast att se honom och vi får se om ca 5 månader om hon blir först ut att lamma då också.
Annars verkar de övriga lite skeptiskt inställda till honom och det var en del kutande när han kom tillbaka.

Efter en intensiv jaktvecka är det nu styckningsdags. Tagit hand om en ½ kalv idag, kokat köttsoppa, pölsan puttrar på spisen och imorgon ska jag koka fond. Ingen hare blev det, han gäckade grabbarna flera gånger och inte heller nån fågel trots att minst 2 st stöttes.

Kära gammjämten går klockrent, vi har skjutit strax över 30 älgar för honom genom åren. Ungtiken har dock gått på nån minnesbeta när det gäller älg. Vi har sett henne 2 g skälla älg samt 2 g då det är mycket troligt att det hon skällde var älg. Men just nu så följer och skäller hon allt annat än älg. Hare, rådjur, räv är intressant, men färska älgspår - de ignorerar hon så effektivt hon kan. Sista jaktdagen skällde hon björn!

Äntligen kallt igen! Hoppas på norrsken då vi för en gångs skull har klar natthimmel...

26 oktober 2012

Gödslade ut fårhuset igår. Fick låna dynggrepen av en granne, vagnens nya stödben gick att veva upp och ner och bortsett från att hydralslangen trilskades så var vagnen lättkopplad. Så, det var väl ungefär det som gick bra.
Jag ska inte återge min makes långa haranger när ekipaget slirade i backen till dyngkasan, varesig när han skulle försöka backa in (vilket inte gick) eller när han försökte köra upp (vilket inte heller gick). Eller när traktorns däck grävde djupa gröbbor i vägen, eller när han var tvungen att backa ner på åkern längs den smala fägata som går mellan slänten och grishagen för att kunna vända. Eller när vi var tvungen att slita ut strömmen för ekipaget klippte stolparna i grishagen, tråden fastnade i dynggrepen och ojämnheterna gav vagnen slagsida och lemmarna var på väg att ge vika.
Var i slutändan tvugna att låna en traktor av en granne, en fyrhjulsdriven sådan och då gick det till slut.

Som parentes kan konstateras att när jag varit inne och fixat korv och makaroner och störtar ut genom dörren med de två döttrarna för att hinna till den enas ridlektion medan männen ska fortsätta fixa utgödslingen med den lånade traktorn så finns det ingen bil med bilbarnstolar i på gården. Den stod i en grannby 3 km bort där vi lånade traktorn...

Resten av kvällen blev inte lättare...
Nu ny dag. Jag längtar tills jag får lägga mig ikväll.

24 oktober 2012

Så har det hunnit snöa så både gräsmattan och åkern var vita i ett par dagar, smälta bort, regna och nu vara på väg mot kallgrader igen. I mina drömmar får det gärna vara -10 i minst tre veckor innan nån snö kommer för då får vi tjäle för första gången på flera år.

Har tömt trädgårdslandet, kört in allt på altan, tagit upp båten och fårstängslen. Idag ska vattenslangarna in och trädgårdssofforna - sen är allt utom växthusen höststädade.

Vagnen vi skulle lasta gödseln på gick sönder så medan vi väntar på de sista reservdelarna... suck... hade hoppats ha alla djur installade på sina ordinarie platser vid det här laget... Jaja, det är ju sällan det går som planerat!

13 oktober 2012

Sådärja, då har regnet som kom i början av veckan hunnit krypa under ladugården och in i gamla fårhuset där tackorna vistats. Deras förut så fina ströbädd är nu mer lik en dypöl till min stora förtvivlan. Man kan lungt säga att veckans regn blev droppen som fick fårhuset att rinna över. Dräneringen tar inte undan.
Önskar så att nya fårhuset var klart för inflyttning för just nu får fåren gå i hage igen istället *suck*. Jag hade tänkt klippa dem men det kan jag inte göra förrän jag vet att jag har dem under tak... *dubbelsuck*. Nu har jag två extra skär hemma iaf!

Potatis och rödbetor är uppe och halva trädgårdslandet ogräsrensat inför vintern. Hade tänkt ta morötterna idag men hann inte då vi blev kvar vid sjön och plockade ihop det som blåst iväg och åkt runt. Gräset vi sådde runt bastun har tagit sig och det ser jättefint ut :)

3 oktober 2012

Så har årets lamm gått till slakt och med dem de tre äldsta tackorna :( Hermina har jag nu två år på raken dragit ut felvända lamm ur och iår fick hon ingen mjölk utan juvret mest bara hängde som en tom säck. Ragna hade juverinflammation och den tenderar att komma tillbaka nästa gång de lammar, också Teodora Tovefia.
Vemodigt och sorgligt att skicka dem som varit en del av flocken så länge. Samtidigt skönt att bagglammen har lämnat gården. Årets baggar har rymt, ofta och blivit experter på att elegant hoppa över alla nät och eltrådar...

Är nog liten risk att de på slakteriet glömmer mig i första taget efter att jag bad att få tillbaka några baggpungar... Hade tänkt att öva lite på mina skinnberedningstalanger för att hålla kunskapen från vårens kurs vid liv och då låter ju baggpung som ett roligt projekt, eller!?

Håller i övrigt på att tömma trädgårdslandet, göra en sista rensning av ogräs och försöka äta upp det som finns i frysen så vi får plats med nytt kött. Känner mig rik då årets förråd är på plats!

16 september 2012

...och när man precis tror att kyckingsäsongen är över står helt plötsligt Vallmo där med 8 st små! Hon la sig samtidigt som Snövit så jag hade sen lääänge givit upp hoppet då dessa små kom mer än 2 veckor senare. Men det är ju bra att hedemororna tycker att hösten är en så bra tid att ruva på medan våren och sommaren inte duger?! *suck*

Märks att vår gammjämte börjar bli till åren, han behöver sin vila mellan jaktdagarna även om han träffsäkert hittar älg varje gång. Ungtiken har precis gjort sin första jaktvecka med varierande insats. Hon följer bevisligen älg, hoppar i och simmar över åar om hon stöter på såna hinder (mycket positivt) men hon kollar också in hare, rådjur och rävar för säkerhetsskull. Jaja, än är det mycket kvar av hösten!

13 september 2012

Gårdagen blev en surrealistiskt kaosartad kväll då man undrar om det är oknytt i farten...
Konstaterade att baggarna var ute i ingenmansland (det område som skiljer bagghagen från tackhagen). När vi skulle gå ut började hundarna skälla som vansinniga in i skogen bakom bagarstugan, var rakt tvungen att gå och titta efter men såg inget. Efter en stund vände de skällandet neråt, mot sjön och sen tystnade.
Vi gick ner, fixade stängslet och försökte fösa in baggarna, 5 av 8 gick lydigt in men tre vägrade. Tyckte vi hörde en bil på gården och plötsligt bräkande från fel håll, uppe från gården och jag ser i ögonvrån 2 får som kommer rusande utmed stängslet och tränger sig IN i bagghagen. Tog nån sekund innan jag fattade att tackan som haft juverinflammation och hon som var lite lätt halt och bott i fårhuset en vecka nu på nåt sätt är lösa. Deras ankomst fick i varje fall den goda bieffekten att alla baggarna lydigt gick in i hagen, även om de nu började jaga tackorna istället.
Skicade upp sonen efter grimman och kopplet så vi kunde flytta tackorna tillbaka till tackhagen och då han kommer upp på gården ropar han att en kanin sitter där(!). Dottern skickas upp och lyckas fånga Blixt. Hans dörr in till bodelen stod öppen...

Gick ju trots allt bra att återställa ordningen :) Sånt här brukar annars bara inträffa då gubben är borta.

Varit visslande björn i skogen idag där de jagat. Kan än en gång till min stora lättnad konstatera att vår gammjämte inte går på björn!

10 september 2012

Årets älgjakt är igång och vi hoppas på en något lugnare och händelselösare höst än ifjol... även om det blev en bra jakthistoria tillslut.

Det är svalt och någon septembervärme har inte infunnit sig iår, i svackor har vi sett frost tidiga morgnar och jag undrar om det här blir den kortaste sommaren på länge?

Persiljan och dillen kom aldrig upp iår, morötterna blir små men rödbetorna är stora och fina. Varken blomkål eller broccoli verkar hinna fram och grönkålen är mindre än vanligt. Potatisen är dock fin :)

Har varit bra med blåbär, lingon, hjortron och kantareller. Skördade de sista jordgubbarna nu i veckan (hur knäppt kändes inte det!) och ser att krusbären börjar mogna.

Vår lilla goa katthona Sotis, 8 år, kom hem förra helgen efter några dagars bortavaro (hon som aldrig brukar vara borta) och var slö. Åt och drack och gick och la sig, nästa morgon var hon död :(
Baksidan med att ha djur är att man måste vara med om att älskade familjemedlemmar dör, usch!

29 augusti 2012

SÅ är det hux flux slutet på augusti! Har hunnit med 2 veckors fjällvandring igenom Stora Sjöfallet, Sarek och Padjelanta. Mäktigt att vandra genom Ruothesvagge och Kuophervagge, se Rapadalen från Smaila/Skarja. Dit återvänder jag gärna igen!

Mina hedemoror som konsekvent vägrat ruva la sig när vi for på semester (så klart). Snövit kläckte fram 2 svarta små i förrgår medan Vallmo fortfarande ligger.

Dags att höstklippa fåren men hade glömt slipa skären så nu har jag beställt nya skär så jag alltid ska kunna ha ett slipat par i reserv. Det är ju lätt att vara efterklok...

Invintringen av bina är snart klar och sen är det invintringen av alla andra djur som gäller. Brukar vara ganska skönt när det är klart och allt lugnt inför den stora viloperioden :)

26 juli 2012

Iår har verkligen blivit ett roligt kaninår. Massor av roliga nya färger - jag som mest brukat få scheckar. Gillar verkligen de helfärgade gottisarna :) Kommer med största sannolikhet inte att ta fler kullar iår. Nu ska honorna få vila upp sig under sensommaren, hösten och vintern. Ser ut att få en fin avelsbas med 4 honor och 4 hanar till nästa år.

Honungen har nu tappats på burkar och hela familjen har njutit av den flytande råhonungen. Ska bli kul att se hur den rörda honungen nu blir som vi precis tappat på burk, att hitta vad vi tycker om och hur vi vill använda honung. Haft bimannen på besök igen den här gången hittade vi drottningen i avläggaren (hurra!). Mycket fin och produktiv var hans omdömme :)
Han var hit för lite mindre än en vecka sen också och då upptäckte vi att modersamhället hade byggt ett tiotal svärmceller (nya drottningceller). Så för att testa förhindra en svärming så flyttade vi alla ramar med såna celler på till en egen låda ihop med nån honungsram och pollenram och gjorde en avläggare till. I den svärmavläggaren hittade vi nu idag en drottning också - oparad så henne märkte vi inte. Min första avläggare verkar stark så det är ett övervintringsbart samhälle. Svärmavläggaren måste vi dock slå ihop med ett annat samhälle inför vintern eftersom det aldrig kommer hinna bli tillräckligt stort.

Vissa dagar ska ju det mesta hända. Medan jag står med bina fick jag ett samtal från grannen att några får setts i hans trädgård och mycket riktigt, där stod de alldeles utanför fårstängslet och tuggade sly och gräs i godan ro. Innan hade de hunnit göra en liten lov upp i grannarnas prydliga och lummiga trädgård och tagit sig nåt litet smakprov på en eller annan buske... Stängslet nere vid sjön hade nämligen fallit ut och fåren glatt gett sig ut på en liten upptäcksfärd. Tur att de föredrar sly och gräs!

Jämttiken skulle vi egentligen prövat ställa en tredje gång nu i augusti men hon har inte växt ut nåt mer utan är fortfarande lite för "tunn" så hon lär nog inte få nåt bättre betyg än en 3:a. Jaktprov ska vi gå iallafall. Väntar med spänning på höstens jakt och få höra hur hon går i skogen! Gammjämten vilar mer och mer. Jag hoppas han kan gå i skogen ett par år till, även om han får vila flera dagar mellan gångerna och inte göra fulla dagar. Han är den första hund jag varit med och ägt/haft och det är på många vis tungt att se honom bli äldre.

Gässen och ankorna har nu introducerat sig ordentligt för varandra! Hörde ankorna kvacka ovanligt intensivt en natt och insåg att det var nåt som störde dem (inte som när en räv är i faggorna). På morgonen var ankorna ute och kvackade upprört och ser man inte på - där kom Åsa-Gåsa och Sir Vääs utgående ur ankhuset. Gässen var förresten riktigt nöjda när de hittade ankbadet och släppte loss. Ankbadet som ser så stort ut och ledigt rymmer 4 ankor som flyter omkring utan att bottna, såg helt plötsligt löjligt litet ut med två gäss som trängdes och gick omkring på botten...

Stövaren är i bra hull, han ser så imponerande kraftfull ut där han rusar fram. Vänder på en tioöring och jämtarna bli långt efter för de hänger inte med i svängarna. Men med den kollapsade gnagarpopulationen som ger ett överskott på räv så lär det bli ont om både hare och skogsfågel att jaga iår :(

Apropå räven, vi har ju inte sett nån på gården på flera år - men IÅR. På dagtid har jag sett räv på åkern på väg upp i skogen bakom bagarstugan, till och med gåendes över gårdplanen på vårvintern. Stövarn har ett par gånger när han ska ut och pinka på kvällen nu i juli plockat upp räven alldeles bakom bagarstugan och stuckit så vi fått genskjuta honom och avbryta. Räven står alltså bara 15-20 m från vår dörr och spanar på tamfåglarna trots att det kutar 4 hundar på gården lite nu och då - fräckt! Tur jag har elstängsel runt hönshuset!

23 juli 2012

Har i helgen slungat honung för första gången - blev ca 25 kg! Jag är nöjd :) Min handvevade treramars-slunga fungerade utmärkt. Lätt var det att veva. Fantastiskt gott måsta jag säga. Vi testar nu nyslungad honung på allt från parmesan, chevre, frukostfilen till bär och frukt *mums*.

Daggkåpa ninade igår (pappan är Blixt). Det verkar vara 6 st ungar i ljust sammetsbrunt, svartgrått och blåsvarta nyanser. Ingen scheck tror jag, bara helfärgade. Många ser ut som helt nya färger för mig. Såååå roligt!

Jag ska sälja mina gammelsvenska dvärgar - 4 hönor och två tuppar. Kontakta mig om intresse finns. Säljes enbart till genbank eller intresse av att starta genbank!

11 juli 2012

Jag ska minska på min fårbesättning och därför finns både tackor och lamm samt ev baggen till salu i sensommar/höst. Fåren är MV-fria och bokförda i Elitlamm :)

Nu har bimannen varit här och hans utlåtande var att jag har ett starkt samhälle med en stor fin produktiv drottning som vi passade på att märka. I avläggaren hittad vi ingen drottning än men han kommer tillbaka om en vecka ungefär och hjälper mig titta efter henne igen. Troligen var hon ute på parningsflykt den dan eller övningsflög.

Av ankäggen blev inget, 11 var obefruktade och ett blev surt :( Även dvärgäggen som hönorna så troget ruvat vart sura liksom nästa omgång hedemora under Belle. Vad är det med iår?!

Har nu släppt Åsa och Sir Vääs fria på bete och de stortrivs. Ville vara säker på att de visst vars de hörde hemma först så jag kan få tag i dem. Fåren går nu nere på bete dygnet runt och kommer inte upp längre.

Mosippa ninade 2 juli, 3 st gigantiska ungar, alla vitaktiga typ snöhare, vit eller liknande. Men nu i fredags så försvann helt plötsligt en unge, de andra två hittade jag igen, men i lördags var det bara en i boet. Har vänt upp och ned på bohålan och buren (lite försiktigt) och det finns bara en unge - fövisso stor som ett marsvin och alldeles skimrande vit. Mosippa har en fantastisk päls, kort och silkeslen. Hoppas den ärvt ner sig.

I övrigt så har vi fått långt mer regn än vi behöver. Det är blött, jämt känns det som. Hösten som var katastrofblöt följdes av en vinter med den blötaste snö jag varit med om, en blöt och kall vår och nu en sen, blöt och sval sommar.
Syrenerna började blomma nu före helgen(!) och midsommarblomstren blommar för fullt(vanligen har de många år blommat över innan midsommar... ). All denna blöta gör att vi har fantastiska mängder små blodsugare i varierande storlek...

Har varit iväg igen två dagar, fast bara över dagen, till Backfors Gård utanför Bjurholm för att lyssna på kulturbotaniskt föredrag från Lycksele Botan - mycket intressant, samt dagen efter på allmogefår och getträff. Kul att få träffa en massa människor som delar ens passion för gamla djurraser och växter :)

Trotade regnet och for på en heldagsauktion i helgen. Mycket roliga små fynd kunde man göra där!

24 juni 2012

Sen en vecka tillbaka har gården bin - gula italienska. Alltså inte de gamla nordiska *hmm*. Biägandet har såhär långt gått utmärkt men då jag för en gångs skull gjort allt bakvägen - dvs införskaffat djur utan kunskap har jag nu legat och sträckläst biböcker. Hoppas den erfarne bimannen ska återvända från sin semester så han kan komma visa mig om allt ser ok ut, hur drottningen ser ut, hur avläggaren går etc. Det är verkligen inte likt mig att göra nåt utan att först ha läst på i ett par år! Får gå kurs i vinter...

Jippies kaninungar visar sig ha riktigt roliga färger :) De första färggissningarna har visat sig alldeles för enkla. Går nu och väntar på Mosippa och Lilla Blå's parning samt har parat om Daggkåpa med Blixt så får vi se om det blir fler än 2 ungar då Blixt verkar bära ett starkt anlag för stora kullar.

Midsommarhelgen har spenderats med fiske och grillning vid en av områdets mysigaste tjärnar. Barnen har lekt i hängmattan medan mannen fiskat och jag bara njutit lugnet.

Hedemoran Belle har legat på ägg men de blev bara surägg, så nu har hon bytt rede till nya fräscha ägg. En annan höna har visat ruvintresse men jag har för många tuppar. Går och väntar på köpare som skulle hämta hem bla tuppar men jag tror de ångrat sig :( Måste utrangera ett par tuppar till så det kanske blir lugnt och ett bättre ruvklimat.
En dvärghöna har lagt sig :) fast nattetid är de två stycken i redet. Och skatorna tar ankornas ägg så jag har räddat det som räddas kan och lagt 12 st i kläckaren. Gässen verkar inte komma igång igen. Jag får nog vänta tills nästa vår innan det kommer ägg och jag får se om Sir Vääs och Åsa-Gåsa kan åstadkomma en hop gässlingar.

11 juni 2012

Skinnberedningskursen förra helgen gick bra - så otroligt roligt att lära sig nya hantverk och gamla tekniker! Intressant att träffa andra galningar dessutom, ibland när man går här hemma tvivlar man på att det kan finnas fler med hobbysar och idéer som en själv ;)

Jippie fick sin andra kull igår söndag och den här gången fattade hon galoppen. 6 småninisar låg nerbäddade, rena, torra fina och vid liv. Det är 4 prickiga och 2 mörka med ljusa magar, just den varianten har jag inte haft tidigare :)

I trädgården blommar häggen (underbara försommardoft!) och svavelpionen har slagit ut!

29 maj 2012

Har nu varit iväg på rymmen en helg till - Lanthönsföreningens årsmöte närmare bestämt i Sundborn, Dalarna. En otroligt givande och rolig helg då man fick sätta ett ansikte på namn man bara mailat tidigare. Mycket intressanta diskussioner om bevarandeproblematik, titt på flera raser och deras omgivning vilket gör att man alltid tar hem några nya små guldkorn till idéer som man kan använda. Blir inspirerad då man får höra om andras djur och deras vardag, problem och lösningar samt alla underbara historier som djur ger upphov till!

Fortsatte sen igårkväll med att inleda en skinnberedningskurs. Kanske att tidsplanen för första träffen var lite optimistiskt för de flesta hade hemläxa (dvs skinnen med sig hem) för att hinna göra moment ett klart :) Roligt att lära nåt nytt, tycker så mycket om gamla tekniker och känslan av att man använder hela djuret/plantan etc.

Rensning av det höghastighetsväxande ogräset samt klippning av gräsmattan står på veckans agenda ihop med fixande av fårens riktiga stora sommarhage.

21 maj 2012

Fåren har släppts på första grönbetet i ett skogsparti igårkväll - äntligen! Åkern har grönskat påtagligt den senaste veckan fast marken är otäckt blöt. Jag hoppas det utlovade varmvädret kommer göra nytta så kanske fåren kan få gå på riktigt grönbete nästa vecka. Fast då blir det väl dags att klippa gräsmattan också... Jaja, det är skönt med frisk luft och trevligt med motion så årets premiärtur med handjagaren går nog bra.

Vakteläggen kläcktes i torsdags. Av 18 ägg kom 16 ut men sen har 5 st fallit ifrån de första dagarna. Fortfarande oerhört små! Som de pyttesmå gula påskkycklingarna som brukar sitta på allt från blommor till korvförpackningar till Påsk.

Hämtade hem årets grisar igår dessutom. Två galtar blev det iår, och självklart är de linderödare. Namnlösa än så länge. Hoppas de är bättre på att hålla sig på rätt sida staketet än Doris och Nasse-Lotta var ifjol... hmm...

Har också hunnit med att bevista Föreningen Gotlandskaninens årsmöte i Alfta, Långhed förra helgen. En fantastisk trevlig helg med massor av djurprat. Själva årsmötet hölls på Hälsingegården i Långhed, med lammkatedralen. Fick också möjlighet att återuppleva ett barndomsminne då gården låg granne med fd Gnuttfabriken (om det nu finns fler än jag där ute som minns Gnuttarna) *skratt*
Övernattning skedde på STF vandrarhem i Edsbyn, med middag och vickning samt frukost morgonen efter :)

Med hem från årsmötet följde en kaninhona också - Torekällbergets Mosippa heter hon och är f 2010, sallander-färgad. Hoppas hon kan bli mor till en fin kull senare när hon suttit klart i karantän.

Skördade årets första tomater och gurka idag :)

4 maj 2012

Varit lite orolig för Hermina då hennes juver varit i obalans och hon har varken låtit lammen äta på vänster sida eller mig mjölka ur utan bara rusat runt i boxen. Häromdagen då maken kom från arbetet fick han vackert hålla i henne så jag i lugn och ro kunde mjölka ur 1 liter (!). Hon lät dock fotfarande inte lammen äta på den sidan men de åt istället girigt från flaskan.
Skönt när jag kom ut idag och jag såg lammen äta på båda sidorna samt att juvret nu var balanserat igen :)

Snön faller nu i em och världen blir sakta vitare och vitare... Det var ju inte riktigt önskansvärt nu när gräsmattan äntligen var synlig och vi på lägdan såg stråk av grönt som 2 rådjur betade på i solgasset igårkväll. Hedemororna vägrar gå in utan sitter ute och tjurar så länge det är någorlunda ljust.

Daggkåpas två flodhästar till ungar har nu öppnat ögonen och börjat ta små upptäcksfärder i buren :)

1 maj 2012

I söndags for jag och hämtade min nya gåshane som lyckats ta sig bara ett par timmars körväg från mig :) Hanen hade väst hela vägen upp från Södertälje på natten fast var väldigt tyst och snäll då vi reste hem med honom, likväl så fastnade namnet Sir Vääs i sinnet och därmed heter han så.
Tänkte att Sir Vääs skulle få tillbringa natten åtskiljd från sin blivande av ett nät men han ville annat och flögklättrade över för att genast se ut som att han alltid varit här. Han gick och väste stolt över att ha en hona och Åsa-Gåsa såg ut att njuta över att återigen ha en beskyddande hane efter 2 månaders ensamhet.
Med hem följde ett 18 pack vaktelägg som nu ligger i kläckaren... se där så det kan gå om man inte vaktar sin spontanitet :)

Idag har jag rengjort och fyllt ankbadet då det tinat fram, till ankornas stoooora förtjusning. Passade på att låta hedemororna gå fritt i fårhagen och det var nog deras lyckligaste dag iår! Äntligen börjar det bli snöfritt, fast åkern är fortfarande vit...

Söndagmorgon när jag skulle iväg kl 8 så ligger det förstås 2 nya lamm i fårhuset kl 6.30, dessutom hade Teodora Tovefia blåsan ute. 8.15 var det klart så vi kom iväg inte alltför försenade. Har undrat när min trogna Hermina skulle få, jag såg ju parning kvällen jag släppte baggen, men hon måste brunstat om för idag var det dags!
Tyvärr kom blåsan, sprack och sen hände inget. Konstaterade efter några timmar att jag måste ingripa. Tog av vigselringar, klippte bort all tillstymmelse till naglar och skrubbade händer och armar. När jag gick in så låg där en rygg, lyckades efter lite möda få tag i bakbenen och dra ut ett medtaget lamm. Strax efter kom nästa lamm självmant. Två tacklamm blev det. Den första var dock matglad bara hon fick hjälp till spenarna. Nu efter ett par timmar är båda uppe på benen, äter och efterbörden är ute. Skönt!

Om det har tagit på ungtackorna så dröjer det innan det är dags för dem. Nu ska jag sova skönt inatt!

27 april 2012

Så är där 12 lamm nu och bara 3 tackor kvar som ska lamma :) I måndags kom Ragnas 2 tacklamm, i tisdags Sotas lamm, ett av varje kön och igårkväll fick Disa 2 lamm, också det en av varje kön. Den här baggen verkar starkt bära tvillinganlag, jag som nästan bara fått trillingar tidigare år. Inte ett enda brunt lamm hittills, bara bruna lockar i nacken som kommer försvinna då de blir äldre... Men Ragna fick ett kolsvart tacklamm som med största säkerhet stannar på gården liksom Sotas svarta tacklamm med vit pandateckning.

Jag tycker det är roligt med variation, att aldrig veta vilka färger som kommer eller hur teckningar ser ut. Det är nog därför jag är så förtjust i hedemorahönsen och gotlandskaninerna. Dessutom blir de så mycket individer och lätta att särskilja även på långt håll :)

18 april 2012

Totalt 6 lamm skuttar runt nu, först fick Märta 2 tacklamm och sen igårmorse fick Blända två lamm, ett av vardera kön. Inatt såg det ut att bli lugn, så jag var bara ut vid 4.30 för en snabb koll. Skönt med en natt med fler sammanhängande timmar sömn!

Har fått tag på en ölandsgåshane 😀. Om allt går som det ska kommer han upp nästa helg med deltagare från Allmogegetens årsmöte. Hade varit roligt att fara på det också, jag ju är medlem och har gått i gettankar i flera år men jag har redan bokat in flera andra helgaktiviteter den här våren och man kan ju inte fara på allt...

16 april 2012

Åh, solen skiner och jag har kaninungar! Lycka när jag var ut vid 7 imorse och såg små tussar. Mamman skuttade glatt omkring *puh* så jag gläntade försiktigt in till bodelen och ser ett jättefint bo som det rör sig i :) Underbart! En fantastisk start på en dag 🙂 Enda smolket i glädjebägaren är att det bara verkar vara 2 st...
På grund av den lilla kullen så roade jag mig med att kolla in vilka kullar och kullstorlekar mina djur haft och vips så ser jag att Blixt ger stora kullar medan Storm gett ok eller små kullar. Ingen koll på Lilla Blå än så länge och Alm har bara fått bli far 1 gång men då var det en liten kull.

Nu närmast ska jag para om Jippie om några veckor, få se om jag tar samma hane eller nån annan. Funderar på om jag ska köpa in en till vuxen hona, för helt plötsligt har jag dubbelt så många hanar som honor *hrmpf*

Inga fler lamm än dock. Var lite fundersam angående Blända igårkväll så jag var ut vid 2 inatt men ingenting. Går dom och väntar på att synkronisera sig så alla ska få på samma dag? För då räcker inte mina lammningsgrindar!
Sota har varit svullen länge och liksom Hermina har hon en rejäl pilatesboll till mage. Hur många gömmer sig däri? Iofs trodde jag att Justina hade fler då hennes lamm inte var så stora och hon har fortfarande en rejäl mage.

15 april 2012

Så var de första lammen häääääär!!! De kom i fredags och jag har redan hunnit bli otålig över att det inte kommer fler på en gång. Nån tacka per dag vore roligt om det kunde lamma... och helst dagtid ;) Det var iaf som misstänkt Justina som var först ut, vi såg betäckning på henne vid baggsläppet. Två helsöta svarta bagglamm. Ska det bli ett baggår?

En kaninhona till har strykt med *dubbelsuck* och en har ninat och lever. Fast hon var en nybörjare och lyckades inte få ett enda rätt. Ska ge henne en chans till dock, för det var 10 st småniner som kom. Tuggar nu på naglarna och närmar mig nervöst den enda kvarvarande honans bur varje gång jag går ut. Hon är också nybörjare... Fast ingen av mina andra förstagångshonor har misslyckats så kapitalt som hon igår. Riktigt sur och ledsen kände jag mig hela dagen :(

11 april 2012

Första möjliga lamningsdagen och det verkar lugnt. Går och sneglar på dem och försöker lista ut vem som ska bli först men har hittills ofta blivit lurad :)
Sneglar också in i kanindamernas burar för att se om det finns tecken på att nån boar. Alla år har tjejerna dock boat samma dag de fått, får se om det stämmer iår också.
Lite illavarslande har det dock börjat med att en hona låg död i sin bur :( SÅ det är med viss oro jag följer de andra. Kommer nog känna mig lugn först när alla ninat...

Letar gåshane och har fått napp i Stockholmstrakten, måste nu bara lösa transportfrågan... Annars måste jag nog hitta nån annan hane.

Ska få arslet ur vagnen och beställa grisar så vi säkert kan hämta hem några kring maj/juni :)

Har av och till funderat på getter. Valde mellan getter och får -06 redan och sen vi köpte fåren har det legat nere även om tankarna funnits där. Har nu fått med gubben på båten så nu ska jag nog göra slag i saken och leta upp getter till i sommar. Tänkte länge skaffa lappgetter men det blir jämtgetter. Tycker om tanken på att det kanske var såna min farmor hade när hon växte upp utanför Ramsele och senare jobbade i Skyttmon och Östersund :)

Letar också broncekalkoner och kan kanske få ägg uppskickade! Till dem har jag redan ett hus stående, ska bara ändra färg från grönt till rött :)2 april 2012

Har ställt jämttiken för ett par helger sen. Blev en trea då hon fortfarande behöver växa på sig lite - en lite kraftigare bröstkorg och större huvud vore önskvärt. Huvudsaken är ju att hon blev godkänd så vi kan gå jaktprov med henne :) Samt att hon till hösten JAGAR älg!

Har särat på mina kaninsambos så honorna i lugn och ro ska få boa in sig. Både spännande och oroligt med tanke på fjolårets tragedier :(

Fåren blir rundare och rundare och juver har börjat synas. Tror dock att den nye baggen har en tendens att äta ull... hmm... Det är ett problem jag aldrig haft tidigare. Tycker Sota nästan börjar se svullen ut baktill - undra om hon tänker bli först ut? Ifjol nedkom hon med ett vackert svartvitt bagglamm, så det är med spänning jag väntar på vad hennes gener ska ge ihop med den bruna baggen iår :)

Vädermässigt så var våren så långt gången före helgen. Vägarna och gårdsplanen var bara, det hade töat fram runt husen, tussilagon var i knopp... Sen kom aprilvädret och visst, lite snö sådär får man räkna med. Men var det TVUNGET att komma flera decimeter och för temperaturen att lägga sig på konstanta minusgrader???? Försöker desperat trösta mig med att "nysnön ät upp gammsnön" som min fars farmor alltid sa.

Den äldre jämten har tidigare aldrig visat nåt intresse för hönshägnen, men nu iår då snön redan knäckt dem och de är i akut behov av lagning och omnätning till sommaren så har han fått för sig att han ska utnyttja alla svagheter och ta sig in varje kväll. Alltså stänger jag in hönsen innan han släpps ut på gården, samt att jag varje morgon får gå över och laga hägnet provisoriskt innan jag släpper ut dem...

Åsa-Gåsa hade lyckats trampa sönder ett av sina ägg så nu ligger hon fint på ett som jag inte får komma i närheten av. Hoppas, hoppas (trots att chansen är försvinnande liten) att det är befruktat. Hon samlar sten i redet, troligen för att hon tycker hon har för få ägg, och därav det knäckta ägget. Önskar så jag kunde trolla hit lite fler ägg samt en hane åt henne.

Jo, det blir nog grisar iår igen :)

15 mars 2012

Satte igår ihop 4 hanar med honor, så nu hoppas jag på småniner lagom till 14 april då de första lammen beräknas komma :)

Typisk för hedemororna så har Belle lagt sig på 2 ägg, hon var först ut i ifjol också. Med tanke på tidpunkten så får hon nöja sig med 2 ägg, överlevnadsgraden på såhär tidiga kyckligar har inte varit överväldigande hittills, om 3 veckor kan det lika gärna snöa...

Stackars Åsa är fortfarande ensam :(
3 ägg har hon lagt hittills, men vid genomlysning verkar de obefruktade...

Så till sommarens fundering - grisar eller inte grisar?

27 februari 2012

Förra veckan så insjuknade plötsligt Mårten Gås och dog :( Stackars Åsa-Gåsa som är ensam kvar. Hon hade precis börjat göra ett rede och häromdagen var det övertäckt och gömde ett ägg (!). Kan hon ha hunnit få befruktade ägg...? Hoppas! Kanske kan bli nåt roligt ur detta sorgliga. En ny hane åt henne måste jag ha tag på - men vars?

Hedemororna har i vanlig ordning fått fnatt och är helt övertygade om att det är vår. Jag får minst 5 ägg om dagen. Trots 3 stortuppar och 3-4 ungtuppar är läget lugnt i huset. Skönt! Glad att ingen försökt lägga sig att ruva än, vi hade -15 igen häromnatten...

Har inte börjat para kaninerna är, lite orolig då det gick så snett ifjol. Teorier från erfarna kaninuppfödare tyder på att kylan ifjol gjorde att honorna fällde hår och fick en hormonomställning senare än vanligt. Kanske därför de dog? I år har vi absolut inte haft kallt så man kanske snart vågar sig på att sätta ihop de första paren? Än så länge roar jag mig med att planera kombinationer :)

Snart bara 6 veckor kvar till första möjliga datum för lammning! Spännande! Såg 2 parningar direkt när vi släppte in baggen så det ska bli intressant att se om Hermina (som redan är stor som ett hus) och Justina blir först ut att lamma.

Ägnade förra helgen åt att skotta rent växthusen. På ett par sidor kunde vi använda traktor till att skotta bort så det som låg uppe på hade nånstans att rasa. Sen var det bara att hugga i med spadarna. Ansträngande men samtidigt skönt och otroligt vackert att sitta uppe på nock och se stjärnhimlen medan vi fick bit för bit att rasa. Lite läskigt emellanåt när man är på väg att följa med raset och det är med nöd och näppe man hänger kvar... Norrsidan på det gamla huset måste dock helt skottas för hand då en traktor inte på nåt vis kan komma dit. Låg dryga 70 cm på nock och ca 120 på sidorna 3 m upp. Bågnade ganska rejält och vajrarna var som fiolsträngar :( Tog 5 timmar, men sen kunde jag sova lungt.
På det nya huset som mera ser ut som en maräng jobbade vi nerifrån och då får man vara beredd på att kuta fort när det rasar. Det hade frysit is från backen och upp så det kunde inte släppa och rasa om man inte fick rent nerifrån först. Otroligt vilka snömängder vi har iår!!!

13 februari 2012

Så var vi hux flux inne i februari och halva månaden har strax gått. Vars tar tiden vägen?! Riktig kyla slog till förrförra helgen med temperaturer på -30 och plötsligt känns det som att det verkligen är vinter, nu hade vi inte bara över metern snö utan också vinterkyla. Varade dock inte länge, skönt för fåglarna. Varken får eller kaniner verkar dock bry sig. De äter lite mer bara.

Nu är det lite sådd och skolningar då dagarna är längre, solen står högre och jag tankar solenergi i växthuset :) Som en pigghetsinjektion kan man säga!

23 januari 2012

Så var alla genbanksrapporter klara för iår :) Kul att kunna jämföra vikter, antal, äggstatistik, ruvningar och kläckningsutfall. Kan konstatera att en av ällingarna från i somras är lite låg i vikten, måste in med fetare foder. Annars väldigt nöjd med 6 ankor och 2 andrikar, nu är det lugnt i flocken.

Dvärgarna ligger bra till viktmässigt fast jag har kroktår på ett par hönor... Så kommer troligen mina höns från 1 tupp och 2 hönor också, kläckta samtidigt hos samma uppfödare. Ska försöka ta in nåt nytt djur i vår för att bredda avelsbasen? 
 
Även hedemororna som kläcktes 2010 är lite låga i vikten i genomsnitt. Det är speciellt mina ullisar/dunisar som blir väldigt små. Har 3 vita (nån med lite svart på) och 1 aprikos för tillfället. Har också ett par svartkammade hönor men bara ett djur med benbefjädring - tuppen Curry från 2010. En ståtlig viltgul (heter det så?).

Gässen - Mårten och Åsa - är lite luriga. Den förmodade hanen är den som är tyngst (låter i sin ordning) men också den som står längst bort. Den förmodade honan (ett kilo lättare) är den som "försvarar" de båda och gör utfall/väser när man går för nära. Undra om den förmodade könsfördelningen är rätt? Det lär väl våren utvisa... Spännande ska det bli med möjliga gässlingar iallafall!

Fåren ser ut att vara i god form i vinter - roligt! Häromdagen hade de vårkänslor och for runt med ystra krumsprång och lustiga skutt. Tuva-Li, som är dotter till den översociala Teodora Tovefia, är en skygg tjej som ogärna kommer fram och hälsar. Lite överraskande är hon den som går fram, stirrar stint och stampar varnande i backen då nån av hundarna kommer för nära(!).

Igår morse när jag kollade ut på hönshuset var det fullt av kråkor och skator, ja inte utanför utan inuti hägnet *hrmpf*. De senaste dagarnas snöande hade fått nättaket att glipa på ett ställe och där hade ett 30-tal nyfikna tagit sig in men kom inte ut. Bara ner och sjasa ut dem och sen laga glipan :)

16 januari 2012

Nu är genbanksrapporten för hedemororna klar och ansökan om genbank på ölandsgässen inskickad! Bara ankorna och dvärgarna kvar och de har jag inte fått några papper för ännu.

Vädret har vänt och det har varit plusgrader, snön har rasat av träden och gården förvandlas sakta till djup modd :( Blää!

Vi har också fått 2 nya invånare i huset, dock inte lantraser den här gången utan barnens marsvinshonor Busan och Zou Zou (har man en djurtokig mamma så är det inte så konstigt om det gått i arv till ungarna... ) Det är deras första riktigt egna djur och deras att sköta om helt själva. Dottern har redan börjat prat om en hane så det kan bli små ungar (anar ett tydligt släktdrag här *skratt*)...

7 januari 2012

Lite mer än 100 cm snö ute nu! Vilken vinter det blivit efter denna regniga och sjukt blöta höst utan tillstymmelse till minusgrader. Äntligen är ordningen återställd :)

Har påbörjat reparationen av hedemorornas hägn; stagat upp och bytt ut det som brytits av. Nu är det bara nättaket som ska häftas fast igen. Inne hos ankorna kör vi utan nättak till våren. Måste byta flera stolpar och det är inte helt omöjligt att göra men nästintill när det är 1 m snö och tjäle i väääldigt stenrik mark.

Genbanksrapporten för gottisarna är klar! Så kul när man får pyssla, ordna och sammanställa. Längtar tills de nya listorna kommer och jag kan roa mig med att drömma om roliga kombinationer :)

3 januari 2012

Så har det snöat, töat, snöat och snöat. Mestadels tung blötsnö. Två helger före jul fick vi ca 70 cm på mindre än 24 timmar och omvärlden försvann. Det tog 4 dygn innan mobil, fast telefoni, internet och TV var tillbaka. Ankhägnet rasade trots ihärdiga försök att sopa av snön med jämna mellanrum.

Sen hade vi Dagmar på besök, men hon gjorde inte så mycket väsen av sig uppe hos oss, värre var det med kusten.

Nu har det snöat 2 omgångar med 20 cm blötsnö sen nyår och nästa med lika mycket väntas imorgon. Snöslungan går för fullt och vi skottar altaner, tak och ingångar. Väggen mellan ank- och hönshägnen har gett med sig och ytterväggarna börjar ge vika. Blir till att toalreparera alla hägnen och tills dess får ankor och höns gå inne. Surt tycker hedemororna och ankorna, medan dvärgarna inte gnäller.

Glad att vi flyttade alla kaninburarna från hägnen in i fårhuset i höst. Blivit fantastiskt lätt med utfodring. Där inne har jag frostfritt vatten dessutom :)

Fåren klipptes under veckorna med blia i början av december och jag har påbörjat genbanksrapporterna.

Ute på gräsmattan visar tumstocken 78 cm just nu...

23 november 2011

I söndags kom nya baggen hem. En riktigt stilig pojke från Dorotea som trots sin ungdom uppträdde riktigt civiliserat mot damerna. Blev lite halabalo en sväng när han försökte konversera med en av de mer tillbakadragna tjejerna men sen så hittade han rätt och både en av de yngsta, Justina, samt den äldsta Hermina stod villigt stilla och släppte till. Ska bli spännande till våren att se om de är först ut att lamma!

Stängde samtidigt in tacklammen från i våras i egen kupé så de får växa på sig till nästa höst innan de betäcks. En av dem, Tuva-Li var till en början skräckslagen för att vara utan sin mor, men efter lite godis, mat och vatten så lägrade sig lugnet även där och det har sen inte varit några problem. Skönt!

Kylan har äntligen smygit sig på och omgivningen är vackert frostkantad. Vi har tyvärr plusgrader lite nu och då och den fina snön som föll i söndags är förvandlad till ett tjockt pansaristäcke som bl a gjort vår grusväg till en isbana. Förrädiska väglag för tillfället!

14 november 2011

Vintern lyser med sin frånvaro, enstaka dagar med frost förekommer annars är det dimmigt, lerigt, regnigt och så fuktigt att det ser ut att regnat även på det som ligger väl skyddat under tak. Aldrig varit med om en höst som denna!

28 oktober 2011

Höstens intensiva regnande ledde till att fårhuset såg ut som ett lerbad då vattnet trängt in under lagårn istället för att ledas bort i dräneringen. Har nu jobbat med att få iordning ett nytt fårhus i magasinet där det är torrt och bra. Fått fixa grindar och slänga mängder med gammalt rat som stod i vägen för att vi skulle få en öppen ljus plats för flocken. Men nu är det färdigt!
Lammen har gått på slakt och så också Plutten som fullgjort sitt uppdrag här. Ny, brun, bagge är beställd och ska snart hämtas ihop med ett svart tacklamm som är obesläktad med alla mina djur, även baggen :). Har sparat tacklamm efter Hermina, Märta och Teodora Tovefia som nu väntar på att få sina egna namn. Ska bli spännande till våren att se om jag får bruna lamm!
Kaninburarna är under lagning. Damerna har varit flitiga i sommar och i slutändan förstört nästan alla burar jag har. Bara hanarna har hållit sig lugna och knaprat på de kvistar och grenar de fått istället för dörrar, väggar och golv. Så nu krävs det lite extra åtgärder för att förhindra husförstöringen till nästa år.

Glömt berätta att gården fått två nya invånare, av en helt ny ras! Vi är nu stolta ägare till 2 st öländska gäss - Mårten Gås och Åsa-Gåsa. De har rest 166 respektive 104 mil för att komma till oss, varav de sista 30 med mig. Mårten är av ren Karum-stam. Bild och ny undersida kommer!

Det finns fortfarande några ungdjur av gottisar kvar :) Har också några hedemoror till salu - både vuxen tupp och höna samt några ungdjur finns att köpa.

26 september 2011

Jaha, var på vallanlagstest med vår västgötaspets och hux flux hade jag med mig en avelskanin hem, så det kan gå... I och för sig så flyttade också en kanin, men totalen här hemma är densamma 🙂. Hög tid att laga burarna som fick sig några smällar i somras samt bygga nya för de djur som kommit till med andra ord.

11 september 2011

Sådärja, när det äntligen blev lite uppehåll i regnandet och solen tittade fram har jag passat på att fota djuren och lägga in lite nya bilder. Kaninungarna finner ni under fliken fotoalbum, där har de fått individuella bilder 🙂

3 september 2011

Går inge bra för dvärgarna iår! Samma dag som vi for på semester kläcktes 5 små bollar som när vi kom hem var helt borta, inte ett spår efter dem. Våra vakter verkade inte ha sett dem heller. Så kom dottern in och berättade exalterat att hon vid stora flishögen pratat med en liten vessla som stod på bakbenen och tittade på henne mindre än en meter bort. Så där var nog förklaringen till att dvärgarnas kycklingar försvunnit utan ett spår under sommaren, inklusive dessa fem. Den 31 augusti kläcktes 5 nya små dvärgar och denna gång har jag gjort en kycklinggömma av en gammal minkbur där de ska få härbergera ett par veckor tills de vuxit på sig! Hoppas det kan hålla dem vid liv.

Hedemorakycklingarna har decimerats något, som vanligt ungefär och istället för 23 så är de numera 19. Ett par tuppar har börjat skönjas och å så många fina färger det är! Flera ullisar i denna omgång - 1 svart, 2 aprikosa och 3 vita 🙂  Roligt med variationen!

Min keltacka, gammtackan Tina finns inte mer 😥 Trist men sant. Har dock flera tackor efter henne i flocken, varav några verkar kliva in och fylla hennes roll, så på nåt sätt finns hon ju kvar iaf.

Våra linderödare växer, speciellt Fläsk-Fia (Doris) som snart är dubbelt så stor som Nasse-Lotta. Nån är ett matvrak... nästan så man blir sugen på att börja föda upp dem. Keliga och trevliga är de båda två.

7 st gotlandskaninungar finns kvar till försäljning - en viltgrå, en gråbrokig, 2 svartbrokiga, 2 svart-vit japanbrokiga och en madagaskar. Bilder kommer i veckan! Två vuxna från 2010 finns också till salu.

Harjakten har kört igång och imorse var det premiärtur för stövaren för hösten. Hoppas det gått bra! Jämtvalpen verkar vara i första löpet och vi balanserar som bäst tre hanar och en tik på gården *skratt*.

Som vanligt går funderingarna inför hösten på djur och flockstorlekar - ska jag köpa in lappgetter? Ska vi göra slag i drömmarna om ölandsgäss? Vore ju kul med fjällfår... Och vaktlar är ju så söta... Får se vad tid som ges för att genomföra eventuella förändringar. Annars kan man ju drömma en vinter till 🙂

8 augusti 2011

Juli har här varit fantastiskt varm och solig. En riktig kanonsommar!

Hos hedemororna har det varit stor kläckning. Snövit fick 7 dunbollar och Jasmine 16 st(!). För ovanlighetens skull så är färgerna ganska jämt fördelade mellan gula, orange och svarta kycklingar, annars har jag mest fått vita tidigare. Det är också minst 3 dunisar, fast ingen benbefjädrad vad jag kunnat se.  Roligt att det blivit sån variation 🙂

För dvärgarna går det sämre, flera hönor har ruvat men inga kycklingar av olika anledningar. Tror att jag skulle behöva lite nytt avelsmaterial...

Vi har separerat bagg- och tacklamm förra veckan och iår gick det bra. Visserligen rymde baggarna ett par gånger som förväntat men de kommer bara ut i ingemansland och därifrån har det gått lätt att locka tillbaka dem med lite godis.

3 kaninungar har flyttat till nya hem men ännu finns det 9 st kvar som letar nya mattar och hussar 😀

Hos ankorna har de två ällingarna vuxit till riktiga skönheter och jag hoppas att de tänker kvarstå som honor!

2 juli 2011

Äntligen har två hedemoror lagt sig - Snövit och Jasmine. Hoppas på många kycklingar i mitten av juli!

Hos dvärgarna gick det sämre. En höna klev av efter en vecka medan den andra tappade intresset (?) när kycklingarna kom med resultatet att de dog utan mor i det regniga vädret.

På ankfronten har Farmor Ankas tid gått ut. Upptäckte att skatorna tog sig in i växthuset och snodde hennes ägg/ällingar och de som blev kvar är surägg. Gav henne de två som kläckts inne i maskinen trots att de var nästan 4 veckor och hon blev förtjust. Ute i hägnet la sig Kajsa bland alla brännässlor i ett hörn men övergav äggen då hon verkar hittat gamla ägg vi missat och ett gick sönder... Hoppet står till den tredje grå ankan som även hon lyckats skapa sig en ägghög i ett buskage med brännässlor. Ligger hon tiden ut och allt funkar så blir det ällingar (håller tummarna) i slutet av juli.

I övrigt börjar det vara slåttertider, kaninungarna växer och frodas och vill flytta hemifrån. Jag drömmer om ölandsgäss och lappgetter 🙂

14 juni 2011

Långvikens Bollviva fick 4 stora ungar på beräknat datum, 2 brokiga/japaner och 2 madagaskar. I värmen som varit har hon dock flyttat dem runt i buren.

Första lördagen i juni drog stormvindar fram över bygden, tromber gick lokalt och en rejäl kastby/tromb gick tvärs över gården och slet ner 15 träd. Tur i oturen klarade alla djur och byggnader sig, bara staketet till grisar/får fick sig en smäll då en rejäl bjässe till tall dånade i backen. Allt är nu apterat, skotat och sågat till plank och bräder. Så det kan bli...

Den stora tallen som föll var den som skuggade kaninburarna och hönsens utegårdar, så i det solstekande väder som följde fick vi göra en blixtutryckning och med juteväv försöka skugga så inte de små liven blev levande kokta/stekta.
termometern visade + 31 minst i skuggan under skolavslutningshelgen!

Grisarna har flyttat hit. Nasse-Lotta och Doris (eller Fläskfia och Rymmar-Lotta som de får heta då de är på det humöret) är två linderödssvin som går här som hushållsgrisar över sommaren.

Två ankor ligger nu. Farmor Anka ruvar i växthuset och jag har därför stängt av ett rum för att inte störa henne för mycket, medan Lilla Grå lagt sig i Ankhuset. Dvärgarna ligger 3 hönor på 2 uppsättningar ägg medan ingen hedemora verkar vilja gå och lägga sig för tillfället. Istället sprutar det fullkomligen fram ägg.

19 maj 2011

Fåren har släppts på bete på åkern, Hopps kaninungar skuttar runt i buren och har börjat äta gräs och Jordbrons Fidelie fick ungar som beräknat. 8 st var nerbäddade i det ulligaste bo jag sett. 2 har följt med ut i buren vid nån matning och legat döda och 1 har bara försvunnit (!), men det är 5 välmatade småniner kvar som precis öppnat ögonen.

Trädgården är i full gång och privat kan jag överblicka sorkarnas framfart i vinter. Trots 3 katter har de där snön legat hårdast packad lyckats skala häckar, rosor och buskar. Luckorna det lämnar ger samtidigt plats för nya drömmar, växter och idéer!

De första hedemorakycklingarna har sett dagens ljus och 10 ankägg ligger för kläckning.

26 april 2011

Visst var det en ungtacka som var först ut iår! Hermina med stora juvret näst sist. Såå typiskt! Bara en tacka kvar som ska lamma, hittills är det 15 lamm som skuttar runt i fårhuset. Mysigt med alla dessa små ulltussar :)

Årets första hedemorakyckling är kläckt, en lite svart skönhet och dvärgarna har fattat att det är vår för nu trillar äggen in och jag väntar bara på att nån höna ska bli ruvgalen...

Hittade imorse ett stort fint ullbo inne hos Hopp. Fina välmatade ungar låg däri när jag försiktigt kikade ner. Jag gissar på 5 st, verkar vara både mörka och brokiga- roligt!

I trädgården är det full fart, öppning om 2 veckor! Så nu stressar jag  om beställningar som ska hinna hem i tid, prislistor, sorter som ska hinna i blom och allt annat som ska fixas innan vi är redo att på allvar ta emot kunder :) Penséerna är i blom så försäljningen smyger igång!

4 april 2011

Har hämtat hem en ny hona till kaningården - Billabergets Hopp som gått med Jordbrons Banjo. En mysig hona med bra temperament, stor och trevlig. Reggina har fått hälsa på Storm och där var det ingen tvekan! Hoppas på positivt utfall om ca 4 veckor.
I fårhuset sitter nu två lammningsfållor uppe och 3 av damerna går med stora juver. Får se vem som blir först ut iår; Tina, Ragna eller Hermina. Eller om det blir som ifjol och en ungtacka överraskar med plötslig nedkomst.

Det töar så det står härliga till! Dimman ligger tät om morgnarna men solen bryter ofta fram på sena eftermiddagen och kastar sina efterlängtade strålar på oss.

Har fått 1 dvärgägg och hoppas nu att dvärgarna tycker det är vår på riktigt så de börjar lägga ägg på allvar!

24 mars 2011

Mycket saker har hunnit hända sen sist, flera tyvärr mindre roliga.
Hittade Billabergets Barbie död inne i bodelen på buren 2 dagar före beräknat nedkomstdatum, stackars lilla gumman. Måste nu försöka hitta en ny avelshona, ett förvisso angenämt arbete fast efter andra omständigheter. Ska snart para Billstabyns Reggina med Kåtalidens Storm, min store goe teddybjörn till hane.

När jag skulle stänga till ankorna häromkvällen så låg den lilla svarta honan död utanför. Även tagit bort ällingen från ifjol, han verkade inte riktigt må bra och trots kurering på varm plats blev han inte bättre. Har haft otur med mina svarta ankor, de verkar svagare och mindre än de andra?

Hedemororna har fått fnatt som vanligt och tror att våren är här - 2 av dem ruvar envist på varsitt ägg. De andra har utsett en tom kaninbur till årets bästa rede och lägger ivrigt ägg därinne.

Fåren är nu klippta och om allt går som de ska bör de första lammen se dagens ljus kring den 10 april! Längtar...

I växthuset är penséerna skolade i slutkrukor, flera sålådor väntar på frön och min Magnolia stellata blommar - vilken doft! - i kapp med persikoträden.

23 februari 2011

I växthuset skolas nu penséerna om till brätt innan de om några veckor ska få flytta till egna krukor.

Hittade häromdagen ett ägg som var knaprat på... med små tandavtryck samt karaktäristiska tassavtryck i snön utanför. Kan konstatera att en liten vessla hittat en ingång i hönshuset! Har inte sett några fler spår, men väntar spänt varje dag jag går ner för att öppna.

Har tjuvstartat med en parning mellan Kåtalidens Blixt x Billabergets Barbie. Hoppas på flera friska småninisar i slutet av mars!

Har nu skickat alla genbanksrapporterna och som alltid är det kul att få sammanställa årets som gått.

1 februari 2011

Penséerna har grott och fått flytta ut ur såtältet för att de inte ska sträcka på sig för mycket. Behövs dock tillskottsbelysning ett tag till.
På fågelfronten har vi haft tuppslakt då hedemororna visat sig haft ett tuppår. Det sa "boing" lite här och där och helt plötsligt var det 11 tuppar bland mina totalt 26 individer. Nu är det dock bara 3 kvar; stortuppen Alladin samt reserverna Enbär och Kanel (med benbefjädring). Hönorna trivs med den nya ordningen och forsätter lägga ägg, speciellt nu när temperaturen legat kring 0 senaste veckan.
I den stränga kylan innan dess lyckades 2 av ankorna frysa fast i isen som bildas när de skvätter i vattenhinken. Den ena satt rejält och vi fick klippa av fjädrar för att få lös henne. De bägge damerna har fått vila upp sig i växthuset och verkar nu inte vilja lämna det!

14 januari 2011

Det märks att solen återvänt och dagarna blivit längre. Bortsett från en vecka med temperaturer som nästan nådde nollstrecket så verkar kylan hålla sitt grepp om oss. Utgödsling har varit svårt den här vintern då allt är fruset. Håller på och väger kaniner, höns och ankor för genbanksrapporterna som ska in. Roligt att se hur mina besättningar ligger till i förhållande till normen. Här börjar också avelsåret ta form när man går ute hos djuren och funderar över lämpliga kombinationer.

22 december 2010

Trots den bitande kylan så har mina hedemoror börjat lägga ägg sen ett par veckor tillbaka. Sommarens ruvgalna Belle bestämde sig dessutom för att mörkaste december och -25 är bästa tiden att sno å sig några ägg och lägga sig att ruva... Även mina små frusna dvärgar har fått fnatt och lagt ägg när vädret tillfälligt blev mildare och termometern "bara" nådde -10 grader.

Fåren går och myser och borde alla vara betäckta nu. Plutten är en lugn och mysig bagge som gärna blir kliad under hakan, det är skönt med en bagge som kan gå med tackorna hela säsongen. På kaninfronten misstänker jag att Barbie brunstar. Hon har börjat smita när man utfodrar henne och tar sig till herrarnas burar som hon slår lovar runt. Hade dock inte tänkt att para nån kanin förrän kring sportlovet så hon får ge sig till tåls.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.06 | 11:50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

...
04.03 | 09:55

Hej!
Går det att köpa ägg från blå anka av dig?
Mvh Bengt

...
23.01 | 20:16

Hej! Kan inte se att du svarar på några kommentarermen jag försöker ändå!
Söker avelsägg svensk Blå anka, säljer du?
Mvh Torunn

...
09.07 | 11:39

Hej!
Jag önskar köpa avelsägg för kläckning av blå anka. Finns det möjlighet att ni säljer?

...
Du gillar den här sidan