Våra ölandsgäss

I samband med Elmia i Jönköping oktober 2011 kom två långväga och välberesta gäss upp till gården. Den förmodade Mårten Gås, som är av ren Karumstam, hade rest 166 mil, medan förmodade Åsa-Gåsa "bara" rest 104 mil. De sista 30 milen åkte de med mig då jag hämtade dem i Hälsingland dit de fått skjuts (tack Lollo!).

Väntar spänt på våren så jag får se om den förmodade könsfördelningen stämmer och om de två bildar ett par. Viktmässigt stämmer könen, Mårten är 1 kg tyngre än Åsa men beteendemässigt är det Åsa som försvarar och Mårten som går in i ett hörn där bakom... hmmm... Undra om jag får två ägg om dagen eller inga till våren? Eller om det blir Mårten som ruvar???

Det sorgliga hände att Mårten dog i slutet av februari :( Åsa är bevisligen en Åsa eftersom jag fått 3 ägg, alla obefruktade dock verkar det som... Nu återstår bara att försöka få upp en ny hane till gården.

Den 29 april 2012 hämtade jag Sir Vääs i Sollefteå, dit han fått lifta från Södertälje. Namnet fick han då de berättade att han väst större delen av vägen, även om han var tyst och snäll de timmar han åkte hem med oss. Han är stor och ståtlig, större än Mårten var och Åsa-Gåsa verkar inte misstycka :)
Han tar sitt jobb på största allvar och väser åt allt och alla som kommer i närheten av dörren. Hoppas nu innerligt att det ska komma några befruktade ägg framöver, kanske om värmen skulle vilja vara så snäll och återkomma med våren och sommaren i släptåg, så jag kan få några gässlingar. Åsa-Gåsa har ju redan visat att hon troget kan ruva ett ägg och en samling stenar i mer än 30 dagar så förutsättningarna borde finnas...

Kan konstatera att fler ägg blev det inte 2012 :( Men de trivs ihop och han verkar vara en trevlig hane, omtänksam och artig. 
Har nu mitten av mars 2013 sett Sir Vääs bestiga Åsa-Gåsa. Med tanke på att kylan ligger på med full kraft hoppas jag inte de blir för lurade av ljuset utan väntar med äggläggning tills värmen kommer på riktigt om nån månad (förhoppningsvis!) får iår ser jag verkligen fram emot små gässlingar!!!
Lyckades i kläckare få fram 2 gässlingar  varav den ena tyvärr drabbades av en skada och fick avlivas. Jag tror (håller tummarna så de blånar) att den kvarvarande är en hona vilket förhoppningsvis kommer visa sig nu våren 2014 genom att jag får 2 ägg om dagen...

Ja nog måste det vara 2 honor!? Inte för att jag får två ägg om dagen, men två av dem är luggade i bakhuvudet och visar stort intresse för redet de så fint snott ihop av halmen i gåshuset :) Tänk om jag skulle få naturruvade gässlingar iår - Jihooo!

Jag har genbank på ölandsgäss.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.06 | 11:50

Hej! Går det att köpa ägg av dig? Gammelsvensk Dvärghöna ca 10 - 15 ägg.
Mvh Marie

...
04.03 | 09:55

Hej!
Går det att köpa ägg från blå anka av dig?
Mvh Bengt

...
23.01 | 20:16

Hej! Kan inte se att du svarar på några kommentarermen jag försöker ändå!
Söker avelsägg svensk Blå anka, säljer du?
Mvh Torunn

...
09.07 | 11:39

Hej!
Jag önskar köpa avelsägg för kläckning av blå anka. Finns det möjlighet att ni säljer?

...
Du gillar den här sidan